Ρύθμιση δανειακών υποχρεώσεων μικρομεσαίων πτηνοτρόφων

Ρύθμιση δανειακών υποχρεώσεων μικρομεσαίων πτηνοτρόφων

Αρ. Πρωτ. 1489/10.11.2011

Προς Υπουργούς:

- Οικονομικών

- Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων

Τεράστια κρίση διέρχεται η πτηνοτροφία στη χώρα μας, ένας κλάδος, που ενισχύει την πρωτογενή παραγωγή και μπορεί να συμβάλλει στην περαιτέρω ανάπτυξη της εθνικής αγροτικής παραγωγής. Η έλλειψη ρευστότητας, όμως, η άρνηση των τραπεζικών ιδρυμάτων για χορήγηση δανείων με την εγγύηση του Ελληνικού δημοσίου, για τις ζημιές που υπέστη ο κλάδος χωρίς να ευθύνεται και η αύξηση των τιμών των ζωοτροφών, έχουν δημιουργήσει αδιέξοδο στους Έλληνες πτηνοτρόφους. Η κρίση αυτή έχει ως αποτέλεσμα την αδυναμία εκπλήρωσης των υποχρεώσεών τους στις τράπεζες και οδηγεί σε σημαντικά προβλήματα τις μικρομεσαίες οικογενειακές πτηνοτροφικές μονάδες.

Υπό αυτές τις συνθήκες, ο κίνδυνος να καταστούν ληξιπρόθεσμα τα δάνεια με την εγγύηση του Ελληνικού δημοσίου, είναι αυξημένος. Οι πτηνοτροφικές μονάδες απειλούνται με διακοπή της λειτουργίας τους, σε περίπτωση που δεν παρθούν άμεσα μέτρα. Για αυτούς τους λόγους, τα αρμόδια Υπουργεία οφείλουν να προβούν σε ενοποίηση σε ένα ενιαίο δάνειο, των δανείων που χορηγήθηκαν τα προηγούμενα έτη, να οριστεί 2ετής περίοδος χάριτος από 1/1/2012 και η διάρκεια αποπληρωμής να είναι 15 έτη με ενδεικτικά χαμηλό επιτόκιο 2%. Οι παραγωγοί αυτής της κατηγορίας αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα εξαιτίας της κρίσης, τα οποία επιβαρύνονται λόγω των εκκρεμοτήτων τους με τα τραπεζικά ιδρύματα. Συνεπώς, οφείλουν τα συναρμόδια Υπουργεία να λάβουν τα αναγκαία μέτρα, έτσι ώστε να βελτιωθεί η μικρομεσαία πτηνοτροφική δραστηριότητα.

Κατόπιν τούτων, ερωτώνται οι συναρμόδιοι Υπουργοί:

- Προτίθενται τα συναρμόδια Υπουργεία να προβούν σε ρύθμιση των δανειακών υποχρεώσεων των μικρομεσαίων πτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων, που ασχολούνται με την πρωτογενή παραγωγή;

Απαντήσεις Υπουργείων